7 top voedingsmiddelen om jouw melkproductie te boosten

Wauw wat is het toch iets moois, borstvoeding geven aan je kindje en je kindje vervolgens zien groeien op de voeding die jij aan hem/haar geeft. Ik mag mijn dochter op dit moment al 7 maanden voeden en deze intieme momenten zijn voor ons echt goud waard. Tot nu toe hebben we nog geen problemen ondervonden met het voeden en verloopt het heel natuurlijk en als ‘vanzelf’. Good to know: ben je net begonnen met het geven van borstvoeding? Dan kan het echt even doorbijten zijn. Het is in het begin echt wennen en oefenen, trial and error maar meestal wordt het met de tijd steeds makkelijker voor jou en je kindje.

Hoe meer melk je baby drinkt, hoe meer melk je lichaam aanmaakt. Borstvoeding werkt dus echt op vraag en aanbod. Vaak maakt je lichaam genoeg melk aan en hoef je je hier geen zorgen over te maken (wat wel veel moeders doen, je mag dit dus gerust wat meer loslaten lieve mama). Kijk vooral naar de signalen van je baby, die zijn leidend.

Qua voeding kun je rekening houden met een aantal dingen, sommige voedingsmiddelen kunnen de aanmaak namelijk stimuleren (het is wel belangrijk om hierbij te vermelden dat er beperkt onderzoek is gedaan naar het stimuleren van melk m.b.v. voeding). Daarnaast heb ik rekening gehouden met gezonde producten, zodat je baby gevoed wordt met jouw 'super' melk! Verschillende culturen houden hier extra rekening mee en voegen deze producten al eeuwen toe, love it!

Welke voedingsmiddelen zijn echte boosters?

1. Volkoren granen zoals havermout

Sommige vrouwen zweren bij havermout als het gaat om het boosten van de melkproductie. Je kunt er ook nog eens eindeloos mee variëren. Zelf maak ik graag bananenbrood met havermeel of een heerlijk romig havermout papje uit mijn e-book: link ebook.

2. Amandelen

Amandelen zijn rijk aan calcium en magnesium, deze stoffen helpen bij het op peil houden van de moedermelk. Ideaal als snack of voeg een een lepel amandelpasta toe aan je havermoutpap.

3. Avocados

Avocado’s zitten vol met gezonde vetten en vezels, ideaal tijdens de borstvoedingsperiode! Hoe eet jij jouw avocado het allerliefst? Avocado toast (met een hele dikke laag avocado) is één van mijn favo’s!

4. Gember

Gember is een natuurlijke galactagoge die de moedermelk productie kan stimuleren zonder dat het bijwerkingen geeft. Vooral nu in de winter erggg lekker en verwarmend om toe te voegen aan een smoothie of juist heerlijke gember thee mee te maken. 

5. Vette vis

De omega 3 vetten in vette vis zijn erg belangrijk voor de vrouw die borstvoeding geeft en de ontwikkeling van het kindje. Veel vrouwen hebben hier een tekort aan, dit omdat veel vette vis niet meer voldoende omega 3 vetzuren bevat. Kies om er zeker van te zijn dat je voldoende binnenkrijgt bijvoorbeeld voor een zuivere en goede kwaliteit visolie, zoals deze: link omega 3 olie en lees ook dit interessante blog over omega 3 de vruchtbaarheid/cyclus. 

6. Rauwe volle yoghurt

Rijk aan heel veel voedingsstoffen waaronder eiwitten, magnesium, B vitamines en calcium. Wanneer je borstvoeding geeft heb je extra calorieën nodig om voldoende melk aan te blijven maken en om zelf op gewicht te blijven. Volle rauwe yoghurt kan hier heel goed bij helpen!

7. Water!!

Drink je genoeg water? Hydratatie is zó ontzettend belangrijk. Aan het begin van mijn borstvoedingsperiode had ik veel dorst haha, heel handig dat je lijf deze signalen geeft. Drink tijdens elk voed moment in ieder geval een glas water of zet een flesje water neer zodat je niet misgrijpt.

Benieuwd naar een deel 2? Laat het weten in een reactie onder dit blog! <3 & wil jij iets delen over jouw borstvoedingsavontuur? Ik lees graag met je mee!

Veel liefs,

Ilva

Laat een reactie achter

Voordat uw reactie wordt geplaatst, zal deze worden gecontroleerd