Het effect van omega 3 op jouw cyclus en vruchtbaarheid

Omega-3 fatty acids are essential nutrients that we must get from our diets because our bodies cannot make them; they are crucial for early brain development, and there is much evidence that they promote cardiovascular health and cognitive function.

Joel Fuhrman

Ik krijg dagelijks vragen over wat je kunt doen om je vruchtbaarheid positief te ondersteunen. In dit blog wil ik graag in het kort met je delen waarom de inname van voldoende omega 3 vetzuren kan bijdragen aan een gezonde cyclus en een goede vruchtbaarheid voor zowel man als vrouw. Er is veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp en een aantal belangrijke uitkomsten zet ik in dit artikel voor je op een rijtje. De vruchtbaarheid van zowel de vrouw als de man kan positief beïnvloed worden door omega 3 vetzuren.

Omega 3 en de celgezondheid

Omega 3 vetzuren zijn voor ontzettend veel cellulaire processen van groot belang en helpen bij het reguleren van het zenuwstelsel, de bloeddruk, bloedstolling, glucosetolerantie en immuun/ontstekingsprocessen. We kunnen omega 3 vetzuren niet zelf aanmaken, daarom is het belangrijk om ze via voeding en/of suppletie binnen te krijgen. (Krupa e.d., 2022)

Al onze cellen hebben omega 3 vetzuren nodig om normaal te kunnen functioneren. Dat betekent dat de omega 3 vetzuren dus ook enorm belangrijk zijn voor het goed functioneren van sperma- en eicellen. Onderzoeken laten zien dat de aanwezigheid van omega 3 vetzuren in de membranen van spermacellen de kwaliteit behoorlijk positief kan beïnvloeden. (Conquer e.d.) Omega 3 is niet alleen gevonden in de zaadcellen van de man maar ook in de eicellen van de vrouw. Het blijkt zelfs dat omega 3 vetzuren kunnen beschermen tegen leeftijdsgerelateerde achteruitgang van de eicel kwaliteit. (Nerhra e.d., 2012). 

Werkt omega 3 als een antioxidant?

Onderzoeken laten zien dat omega 3 vetzuren helpen om oxidatieve stress te verminderen. Wanneer je oxidatieve stress in het lijf vermindert heeft dit een positief effect op ontstekingen in het lichaam. Teveel oxidatieve stress en ontstekingen kunnen bijdragen aan het verminderen van de vruchtbaarheid en dus vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. 

Een aantal positieve voordelen van omega 3 olie op een rijtje:

  • het kan de bloedtoevoer naar de baarmoeder verhogen
  • het helpt tegen ontstekingen in het lijf
  • het verbetert bij gezondheid van de celmembranen van de cellen
  • het kan de hoeveelheid, beweeglijkheid en vorm van zaadcellen positief beïnvloeden
  • het kan de schade aan het DNA in zaadcellen verminderen

Een studie aan de Universiteit van Colorado suggereert dat vrouwen die vaak bepaalde vissoorten met veel omega 3 vetzuren eten de kans op een zwangerschap kunnen vergroten. Dr. Skaznik-Wikiel heeft onderzoek gedaan bij muizen. Uit dit onderzoek bleek dat de muizen met hogere niveaus omega 3 vetzuren meer voorlopers van eicellen leken te hebben. Toen er verder onderzoek werd gedaan bleek dat ook de kwaliteit van de eicellen beter was. Een goede kwaliteit van de eicel vergroot de kans op een bevruchting en een gezonde zwangerschap. Het is volgens hem nog onduidelijk op welke manier de omega 3 vetzuren helpen om de kansen te vergroten. Waarschijnlijk heeft dit vooral te maken met lagere ontstekingswaardes door de omega 3 vetzuren. 

Bronnen van omega 3 vetzuren zijn tonijn, zalm, makreel, haring, walnoten, eieren en pompoen zaadjes. Het is tegenwoordig erg lastig om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen via voeding. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de kwaliteit van de vis die we nuttigen. Gekweekte vis bevat vooral omega 6 vetzuren doordat deze vissen niet met het juiste voedsel worden gevoerd. Dit geldt ook voor eieren. De omega 6 inname in Westerse landen is hoog en dat zorgt voor ontstekingen in het lijf. Een ander belangrijk aandachtspunt bij het eten van veel vis is dat ze zware metalen bevatten, mijn advies is om er niet teveel van te eten.

Hoe zorg ik voor voldoende omega 3 vetzuren?

Om er zeker van te zijn dat je voldoende omega 3 vetzuren binnenkrijgt is een visolie supplement van hoge kwaliteit erg nuttig. Verschillende onderzoeken laten zien dat het bijslikken van omega 3 vetzuren naast een gezond voedingspatroon de vruchtbaarheid van zowel de man als vrouw op een natuurlijke manier ondersteunen. 

Helaas is er veel onzuivere visolie verkrijgbaar en dit doet vaak meer kwaad dan goed voor je cellen (dit kun je bijvoorbeeld herkennen aan het ‘opboeren’ van een vieze vislucht). Zelf gebruik ik deze omega 3 olie. Je kunt deze visolie alleen verkrijgen via een therapeut, via dit linkje kan ik jou hier voor inschrijven. Dit is de meest zuivere visolie (laagste totox waarde) en ik zie veel positieve effecten bij mijn cliënten die deze olie ook dagelijks gebruiken. *overleg altijd met je behandeld arts voordat je gaat beginnen met een supplement.

Waar komt het op neer?

Voldoende omega 3 vetzuren nuttigen via voedsel en het bijslikken van een supplement blijken een positieve invloed te hebben op de vruchtbaarheid. Voor vrouwen kan het de gezondheid van de eicel en de kwaliteit van de eicel. Voor mannen kan het de zaadkwaliteit ten goede komen. Een hele mooie manier om de vruchtbaarheid op een natuurlijke manier te ondersteunen en verbeteren!

Laat een reactie achter

Voordat uw reactie wordt geplaatst, zal deze worden gecontroleerd