Wist je dat Ashwagandha jou kan ondersteunen bij hormonale klachten?
Ashwagandha is een heel mooi kruid en wordt onder andere ingezet bij hormonale klachten. Binnen de Ayurvedische geneeskunde wordt ashwagandha (de wortel van de struik) al duizenden jaren gebruikt. Ben jij benieuwd of ashwagandha iets voor jou zou kunnen betekenen? Lees in dit blog wat de onderzoeken laten zien!
Wereldwijd zijn er een groot aantal vrouwen die hormoon gerelateerde klachten ervaren, je kunt hierbij denken aan: PCOS, stress klachten (cortisol disbalans), vruchtbaarheidsproblemen, insuline problemen, PMS-klachten en meer.
Hormonen zijn chemische boodschappersstofjes, ze geven dus een boodschap af. Wanneer het niet goed lukt om een boodschap af te geven, kunnen er klachten ontstaan. Hormonen werken nauw met elkaar samen.
Kruiden worden al heel lang ingezet om het lichaam op een natuurlijke manier te ondersteunen. Ashwagandha is daar een voorbeeld van. Ashwagandha wordt ook wel een adaptogeen genoemd. Adaptogenen kunnen ondersteunen bij een verstoorde hormoonbalans.
Dit kan betekenen dan ashwagandha het lichaam zou kunnen ondersteunen bij:
- Het stimuleren van de bloedstroom naar de voorplantingsorganen. Een goede bloeddoorstroom is van belang voor de vruchtbaarheid.
- Verlagen van het stresshormoon cortisol. Cortisol is een hormoon wat vooral wordt aangemaakt in tijden van stress. Cortisol is een belangrijk hormoon, echter wanneer het te veel/lang aangemaakt wordt werkt het verstorend. Dit kan resulteren in klachten zoals somberheid, angst, nerveusheid, depressieve klachten en meer. Het blijkt uit onderzoeken dat ashwagandha cortisol levels kan verlagen.
- Verlagen van ontstekingswaardes. Verhoogde ontstekingswaarden in het bloed spelen een grote rol bij het veroorzaken van hormonale disbalansen. Ashwagandha is bijvoorbeeld rijk aan antioxidanten. Antioxidanten beschermen weefsels en organen tegen vrije radicalen. Ze helpen om ontstekingen in het lichaam aan te pakken.
- Insuline afgifte en gevoeligheid balanceren. Een verstoorde bloedsuiker kan veel invloed hebben op de hormonale gezondheid. Zo kan een verstoord insuline gehalte bijvoorbeeld veel invloed hebben op de hormonen die door de eierstokken worden geproduceerd. Onderzoeken lieten zien dat ashwagandha insulinegevoeligheid in de spiercellen verbeterde.
Denk je dat ashwagandha jouw lichaam zou kunnen ondersteunen? Neem dan contact op met een professional om te overleggen! Klik hier voor een goed opneembare vorm van ashwagandha en gebruik code BALANS10 voor 10% korting op het gehele assortiment*!
*korting is niet van toepassing op producten van Great Lakes.
* *Vitakruid KSM-66® gebruikt voor haar extract uitsluitend de wortels van de ashwagandha plant, zonder toevoeging van bladeren. Veel producenten kiezen ervoor om bladeren in hun extract op te nemen, deze zijn namelijk maar een fractie van de kostprijs van de wortels, ongeveer een vijftiende. Naast het feit dat de Ayurveda de wortel al jaren gebruikt voor orale consumptie, blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek dat de gezondheidsbevorderende effecten voornamelijk zijn toe te schrijven aan de wortel. KSM-66® gebruikt voor haar extract uitsluitend de wortels van de ashwagandha plant, zonder toevoeging van bladeren. Veel producenten kiezen ervoor om bladeren in hun extract op te nemen, deze zijn namelijk maar een fractie van de kostprijs van de wortels, ongeveer een vijftiende. Naast het feit dat de Ayurveda de wortel al jaren gebruikt voor orale consumptie, blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek dat de gezondheidsbevorderende effecten voornamelijk zijn toe te schrijven aan de wortel.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.