Hoe heb jij vannacht geslapen? Slaapproblemen en jouw hormonen

Hoelang is het geleden dat je voor je gevoel écht uitgerust wakker bent geworden? Helemaal klaar voor de dag? Is het lastig voor jou om deze vragen te beantwoorden? Je bent niet de enige! Veel mensen kampen met slaapproblemen. Het fijne nieuws is; je kunt verschillende dingen doen om je slaapkwaliteit te verbeteren 

Verschillende hormonen spelen een belangrijke rol bij een goede nachtrust. Zo speelt stress bijvoorbeeld een grote rol in het verstoren van onze melatonine huishouding (slaaphormoon). Wanneer de melatonine huishouding verstoord raakt wordt de kwaliteit van slapen verminderd. Dit is een vicieuze cirkel.  

Wist je dat? Wanneer het hormoon melatonine minder goed aangemaakt wordt ook het groeihormoon in mindere mate aangemaakt wordt? En dat zorgt er weer voor dat andere hormonen ontregelen.  

Het huidige dag- en nacht ritme van de mens maakt het er niet makkelijker op. We hebben continu kunstlicht tot ons beschikking, dit is erg verwarrend voor het lichaam en zorgt voor hormonale verstoringen. Melatonine wordt geproduceerd aan de hand van het tijdstip van de dag. Receptoren in het netvlies van de ogen staan hiermee in verbinding. Wanneer er veel blauwlicht aanwezig is (kunstlicht, tv, computer, telefoon ed.) wordt de aanmaak van melatonine verminderd. ‘S avonds kaarsjes aan of naar zonsondergang kijken in plaats van kunstlicht is dus een goed idee! Een goede melatonine aanmaak wordt ook beïnvloed door: beweging, voeding, andere hormonen en meer. 

*Weetje: melatonine is een van de belangrijkste antioxidanten die het lichaam zelf kan aanmaken! Nog een reden om een goede nachtrust te creëren 

Wat kun je doen om de kwaliteit van jouw slaap een boost te geven? 

  1. Koude voeten? Draag warme sokken! Het dragen van sokken kan zorgen voor een relaxt gevoel en kan daardoor helpen om beter door te slapen.
  2. Slik het juiste magnesiumsupplement, kies voor een variant die goed opneembaar is. Veel magnesium supplementen zijn namelijk niet goed opneembaar voor het lichaam. Magnesium is ontzettend belangrijk voor een goede nachtrust en heel veel andere processen in het lichaam. Veel vrouwen (inclusief ikzelf) hebben baat bij magnesium tauraat van Vitakruid (klik hier om het supplement te bestellen). Neem 1 of 2 capsules voor het slapen gaan. 
  3. Genoeg eten! Verbaast dit je? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die onvoldoende calorieën binnenkrijgen minder goed slapen. Voedzaam voedsel en veel variatie helpt om beter te slapen. 
  4. Beweeg - maar let op de timing, ga het liefst 3 uur voordat je gaat slapen niet meer intens sporten, dit kan het in slaap komen bemoeilijken.
  5. Ga lekker in een warm bad met Epsom zout voordat je naar bed gaat. Warm water verwarmt je lichaam en kalmeert het zenuwstelsel. Epsom zout bevat magnesium en magnesium heeft een rustgevend effect. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, dat kan juist voor een stressreactie zorgen. Voetenbadje kan ook wanneer je geen bad hebt. 
  6. Het lichaam vindt het prettig wanneer je een ritme hanteert. Ga rond hetzelfde tijdstip slapen en wordt elke ochtend rond hetzelfde tijdstip wakker. En denk goed om blauwlicht! Zorg er ook voor dat je slaapkamer lekker donker is.  
  7. Kies voor rustgevende kruiden. Een goed voorbeeld hiervan is deze thee. Een heerlijk geniet momentje waarbij je je hormonen ondersteunt en een fijne nacht tegemoet gaat. Ik hou ervan! 

Wil je graag meer inzicht krijgen in welke factoren invloed hebben op jouw nachtrust? Klik hier voor meer informatie of neem meteen contact met mij op via info@jouwhormonen.nl. Dan gaan we samen kijken naar hoe jij je slaapkwaliteit kunt verbeteren!  

Laat een reactie achter

Voordat uw reactie wordt geplaatst, zal deze worden gecontroleerd