Ben jij vaak vermoeid?

Vermoeidheid is een symptoom wat veel voorkomt. Het kan in veel gevallen een symptoom zijn van een groter probleem. Ik hoor het vaak voorbij komen wanneer vrouwen bij mij komen voor een consult. Het belemmert ze bij hun dagelijkse activiteiten, dat maakt dat de motivatie groot is om hier iets mee te doen! Gevoelens die ze ervaren zijn bijvoorbeeld: lusteloosheid, ‘zwaar’ gevoel, spierzwakte, geïrriteerd zijn en initiatiefloos.

Onze hormonen zijn essentieel voor het lichaam en reguleren verschillende functies. Wanneer hormonen uit balans raken dan kan er vermoeidheid optreden. Herken jij dit gevoel?

In dit blog ga ik dieper in op hoe hormonale schommelingen/disbalansen vermoeidheid kunnen veroorzaken bij vrouwen.

4 oorzaken van vermoeidheid:

  • Een tekort aan B vitamines. B vitamines spelen een belangrijke rol bij het vrijkomen van energie. en dan vooral: vitamine B1, B2, B12 en B3. Wanneer er onvoldoende van deze vitamines in je lichaam aanwezig zijn zul je merken dat je vermoeider wordt, je energie voorraad is op een gegeven moment op en er kan niet voldoende energie worden aangemaakt. Vitamine B11 (foliumzuur) is erg belangrijk voor onze hormonale balans. Het wordt namelijk gelinkt aan onvruchtbaarheid! Ben jij benieuwd naar jouw waardes? Je kunt een EMB test aanvragen om samen met mij jouw waardes te bekijken, zodat we hier een passend persoonlijk behandelplan bij kunnen maken.
  • PMS oftewel het premenstrueel syndroom. Bij PMS klachten is er een disbalans aanwezig van de hormonen en dat kan zorgen voor hormoonschommelingen die vermoeidheid veroorzaken. PMS klachten worden verergert door een ongezonde leefstijl en veel stress. Sommige vrouwen zijn erg gevoelig voor de hormonale schommelingen gedurende de cyclus. De oestrogeen levels dalen wanneer je menstruatie nadert en dat kan zorgen voor meer vermoeidheid. Ook kan dit zorgen voor een verstoring van de neurotransmitters. Het neurotransmitter serotonine is erg belangrijk voor een fijn gevoel in je lichaam. Een tekort hiervan kan zorgen voor een minder fijn gevoel.
  • PCOS kan ook een veroorzaker zijn van vermoeidheid. Wanneer een arts de diagnose PCOS stelt bij een vrouw wordt er naar de volgende symptomen gekeken: onregelmatige cyclus, cystes op de eierstokken en/of verhoogde aanmaak van androgenen. Vrouwen met PCOS schijnen vatbaarder te zijn voor sombere gevoelens en een vermoeid gevoel. Hier kun je vaak veel invloed op uitoefenen door middel van leefstijl aanpassingen. Denk hierbij aan het balanceren van je bloedsuikerspiegel en het reduceren van stress.
  • De anticonceptiepil (ook wanneer je net gestopt bent) - uit onderzoek blijkt dat ongeveer 4 tot 10% van de vrouwen die de pil slikken vermoeidheid/depressieve klachten ervaren. Vrouwen die net gestopt zijn met de pil kunnen deze klachten ook ervaren. Het systeem moet weer op gang (het lichaam moet nu zelf de hormonen weer aanmaken) komen en dat vraagt veel van het lijf. Ondersteun je lichaam goed door het te voorzien van voldoende nutriënten! Er ontstaan namelijk eerder tekorten door het slikken van de pil.

Ervaar jij vermoeidheid en heb je het gevoel dat één (of meer) van de bovenstaande factoren hier de oorzaak van zijn?

Liefs,

Ilv

 

Laat een reactie achter

Voordat uw reactie wordt geplaatst, zal deze worden gecontroleerd